琴曰小弟無聊打開電視一睇,見到電視突然播緊立法會,成班泛民舉起黃傘,排哂隊咁出走立法會。吾心諗,呢班友一啲進歩都無,根本一啲正常反對派會做都唔夠膽。

小弟曾聽家父説以前台灣立法院會打架,香港真是和平。反對派比人玩到上心口,都只能啞忍,舉起把傘就離開,西方國家如果有反對派咁做,可能會有好多人留意,但香港人根本WFC。其實,泛民根本就無諗住成功,佢地有一般香港人的作風,打份工姐,如果將來成功咗,變數太大,隨時保唔住佢地嘅議席。不過導致如此田地,他們不是主因,而是每一個香港人。

我之前都寫過《大家都是同謀?》一文:全賴你忍受,換來我享受,你是同謀,絕對是同謀。雖然我明白,香港政府爛船都有三根釘,還有三萬警察和六千解放軍,必定勾結外國勢力。但是,我地準備好未呢?雖然我地唔少人都知道,假如政府繼續如此,我們的未來的生活和下一代會變得更差。但可悲的是,現在佔人口多數的是出生於非常順景,六七十年代的人。佢地細個經歴過貧窮,當他們長大,香港變成亞洲四小龍之首,同時中國改革開放,經濟增長快速,生活急速改變,開始變得富裕。這使他們明白,有機可乘就唔可以放過,使他們變得短視,保守。怕作出改變,害怕香港會回復他們舊時。比他們更年老就唔洗講,他們只是忘記年青時為何要落嚟。

儘管如此,革命從來都唔是要社會所有人參與,亦不是限於階級和學識。只要你認為政府很差,有推倒它的決心,請依家開始凖備好自己先,尋找志同道合,但願將來能夠在革命中發揮你自己的所長。

機會只留比有準備的人。